Web Analytics Made Easy - Statcounter

حیدری مجد گفت: امام رضا (ع) حضور شکوهمند و نقش مقتدرانه‌ای در افشای لایه‌های پنهانی حکومت داشتند و با استفاده از فرصت ولایتعدی ،غصب ولایت و خلافت را به درستی نشان دادند.

به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، امام رضا (ع) هشتمین امام شیعیان از سلاله پاک رسول خدا (ص) و هشتمین جانشین پیامبر مکرم اسلام (ص) است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بنابر نظر مشهور مورّخان وی در یازدهم ذی قعده سال 148 هـ. ق، در مدینه منوّره متولد شد. نام مبارکش، علی، کنیه آن حضرت، ابوالحسن و دارای القاب متعددی از جمله؛ رضا، صادق، ‏صابر، فاضل، قرة ‏اعین المؤمنین و... هستند، اما مشهورترین لقب ایشان، «رضا» به معنای «خشنودی» است.

امام رضا (ع) در مدینه، پس از شهادت پدر، امامت بر مردم را بر عهده گرفت، و به رسیدگی امور پرداخت، شاگردان پدر را به دور خودش جمع کرد و به تدریس و تکمیل حوزه علمیه جدش امام صادق (ع) مشغول شد و در این راستا گام های بزرگ و استواری برداشت.

مدت امامت حضرت رضا(ع)، حدود 20 سال طول کشید، که 17 سال آن در مدینه و سه سال آخر آن در خراسان گذشت.

امام رضا (ع) پس از هفده سال سکونت در مدینه و تبلیغ دین و ارشاد مردم، با نقشه و حیله مأمون عباسی، راه خراسان را در پیش گرفت. آن حضرت پس از قبول اجباری ولایت عهدی مأمون و گذشت سه سال، در 55 سالگی به دست این خلیفۀ عباسی به شهادت رسید.

متأسفانه با وجود این که بارگاه ملکوتی امام رضا (ع) در ایران و در خراسان رضوی قرار دارد و مردم ایران هم ارادت خاصی به این امام همام دارند، اما شناخت ما نسبت به این امام معصوم (ع) کافی نیست و اطلاعات کافی از زندگانی آن حضرت نداریم، در حالی که ضرورت پرداختن به معارف اهل بیت (ع) و به ویژه ضرورت پرداختن به ابعاد مختلف زندگی امام رضا (ع) برای ما مشخص می‌شود. بعه همین مناسبت گفتگویی انجام داده ایم با «طاهره حیدری مجد»، استاد جامعه الزهراء (س) که در پی می آید:

 

ائمه اطهار (ع) در دوران زندگی خود مطالبی را بیان فرمودند که برخی از آنها جمع آوری شده است، بفرمایید لزوم پرداختن به مباحث حدیثی و روایی چیست؟

ما در زندگی قرآن عینی و عملی داریم، قرآن عملی همان قرآن صامت است که در کتاب نوشته شده است و قرآن عینی همان انسان کامل و امامان معصوم هستند، بنابراین عمل کردن به قرآن و احادیث امامان معصوم (ع)، به معنای عبور کردن از صراط است و این اصل ضرورت توجه به احادیث اهل بیت (ع) و مراجعه به احادیث است.

کسی که در دنیا به بیانات و احادیث ائمه اطهار (ع) عمل می‌کند، مانند کسی است که از روی پل صراط عبور می‌کند، بنابراین ما باید درتمام ابعاد زندگی به احادیث و کلام اهل بیت (ع) عمل کنیم، کلام امام را نصب العین قرار دهیم و به آنها عمل کنیم.

 

امام صراطی است که بر روی جهنم قرار گرفته است و کسی که در این دنیا به کلام و احادیث امام تأسی کند، مانند کسی است که امام را بشناسد و ایمان قلبی و عملی به گفته امام داشته باشد و مانند کسی است که ایمان کامل دارد و از صراط گذر کرده است؛ امام ترازوی عدل و حقیقت سبیل و صراط الهی است، بنابراین کسی که خود را به این حقیقت نزدیک کند، هم در دنیا و هم در آخرت عاقبت به خیر می‌شود.

 

باتوجه به اینکه بارگاه ملکوتی امام رضا (ع) در ایران است، دسترسی ما به منابع حدیثی و روایی آن حضرت چگونه است؟

ما سه کتاب از امام رضا (ع) داریم، از جمله یکی از این کتاب‌ها کتاب «عیون اخبار الرضا علیه السلام» است که توسط «شیخ صدوق» جمع آوری شده است، شیخ صدوق در کتاب فاخر «عیون اخبار الرضا» درباره محمد بن عیسی یقطین یکی از یاران امام رضا (ع) می‌نویسد که می‌فرماید: «من 15 هزار مسأله از مسائل مختلف را جمع آوری کردم از آنچه که نپرسیده شده بود» و این مسائل در کتاب «عیون اخبار الرضا علیه السلام» آمده است.

 

در کتاب «عیون اخبار الرضا» روایاتی از امام رضا (ع) آمده است و این کتاب از جمله کتاب‌های جامع و کاملی است که از امام رضا (ع) داریم.

 

کتاب «صحیفه الرضا علیه السلام» که به «مسند الرضا علیه السلام» نیز مشهور است، از جمله آثاری است که شامل 24000 حدیث از امام رضا (ع) است و این کتاب به امام علی موسی الرضا (ع) منتسب است؛ همچنین کتاب «رساله فی جوامع الشریعه» از دیگر کتاب‌های منتسب به امام رضا (ع) است که در بحث احکام شرعیه تألیف شده است.

 

کتاب «الرساله الذهبیه فی حفظ صحه المزاج» که به کتاب «طب الرضا» مشهور است از دیگر کتاب‌هایی است که به شخص امام رضا (ع) منتسب است، همچنین کتاب «فقه الرضا» که منسوب به «فقه الرضوی» است، از جمله منابع مشهوری است که از امام رضا (ع) به یادگار مانده است.

 

دوران امامت امام رضا (ع) 20 سال بوده است و در این دوران شاگردان زیادی در محضر آن حضرت تربیت شدند و برخی از کتاب‌ها توسط این شاگردان نوشته شده است؛ ما بیشترین منابع و بیشترین مطالب را از امام رضا (ع) داریم، پس جا دارد که به این مسائل توجه شود و از گفته‌ها و منابع آن حضرت بهره برداری شود.

 

وجود بارگاه ملکوتی امام رضا (ع) در ایران چه تأثیری بر مردم و جامعه ما داشته است؟

بهترین و روشن ترین بحث تاریخ اسلام، دوران امامت امام هشتم (ع) بود که دارای ارزش بسیار زیادی است. امام رضا (ع) یک دوره سیاسی زیبا داشتند و در عین حال که در مدینه زندگ می‌کردند، سه سال در مرکز حکومتی باطل قرار گرفتند و از این راه، حقایق را به مردم نشان می‌دادند.

امروز تنها کشوری که حکومت رسمی شیعه را در جهان داراست، ایران است و این امر به برکت وجود امام رضا (ع) و حضرت معصومه (س) در ایران است.

 

سیره امام رضا (ع) در بعد سیاسی به لحاظ ولایتعهدی از اهمیت خاصی برخوردار است، نظر شما در این مورد چیست؟

امام رضا (ع) در مباحث اعتقادی، اصل حقیقت دین و عبادت را برای مردم بیان فرمودند، امام رضا (ع) در بعد سیاسی سیره کاملی داشتند؛ آن حضرت هم عصر با هارون و در دوران خلافت مأمون حضور داشتند و در آن زمان بیشترین تمرکز را بر محدود کردن امام رضا (ع) داشتند،  تصمیم مأمون در واگذاری خلافت و ولایت عهدی به سبب پیچیدگی شخصیت مأمون بود که به این ترتیب امام رضا (ع) را به عنوان ولیعهد به ایران آوردند، اما امام رضا (ع) حضور شکوهمند و نقش مقتدرانه‌ای در افشای لایه‌های پنهانی حکومت داشتند و از این فرصت استفاده کرده و غصب ولایت و خلافت را به درستی نشان دادند.

 

دشمن در پی تحقیر امام رضا (ع) نشست‌های علمی مختلفی با رهبران و عالمان ادیان و فرقه‌های مختلف برگزار می‌کرد و آن حضرت در نشست‌های علمی متعددی شرکت می‌کردند و با بیانات علمی خود به گونه ای مسائل را مطرح می‌کردند که هر فرقه مذهبی و دینی که در برابر علم آن حضرت قرار می‌گرفت، تسلیم جایگاه امام رضا (ع) می‌شدند و همین مسأله باعث می‌شد که دشمن از همان مجرایی که قصد ضربه زدن به حضرت را داشت، خود ضربه خورده و حقیقت امام بهتر و بیشتر روشن شود.

 

جایگاه زیارتی امام رضا (ع)برای شیعیان چگونه است؟

وجود امام رضا (ع) در ایران، محبت حقیقی شیعه را به دین نشان می‌دهد. در حرم امام رضا (ع) هر کسی با هر عقیده، دین و مذهبی که به زیارت حضرت مشرف می آید، مبهوت شخصیت آن حضرت می‌شود. امام رضا (ع) حقیقتی است که حقیقت دین را با محبت و عشق در دل انسان‌ها احیا می‌کند، امامان معصوم دیگر نیز به همین شکل هستند، اما ما به امام رضا (ع) دسترسی بیشتری داریم.

 

افراد از هر گروه و با هر شرایط اقتصادی و اجتماعی که هستند، زمانی که بحث حرم امام رضا (ع) مطرح می‌شود، تسلیم می‌شوند، به طوری که برخی افراد با یک زیارت رفتن، شیدای حق و دین می‌شوند.

 

پایان پیام/78

منبع: شبستان

کلیدواژه: نماز جمعه مسجد سالروز شهادت امام رضا ع اربعین حسینی ماه صفر پیاده روی اربعین استان همدان خطبه نماز جمعه شهادت امام رضا ع شهادت امام رضا ع امام رضا ع شهادت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۶۱۰۰۵۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چرا زیارت حضرت عبدالعظیم حسنی برابر با زیارت امام حسین (ع) است؟

حجت‌الاسلام والمسلمین مهدی یعقوبی گیلانی، کارشناس مذهبی درمورد عظمت زیارت حضرت عبدالعظیم حسنی رحمت الله علیه بیان کرد: مهم‏ترین نشانه عظمت معنوى و مقامات باطنى حضرت عبد العظیم حسنی رحمت الله علیه، برابرى فضیلت زیارت مزار آن بزرگوار، با فضیلت زیارت سیّد الشهدا است.

شیخ المحدّثین، صدوق؛ از محمّد بن یحیى عطّار - که یکى از اهالى رى است - این‌گونه نقل کرده است که خدمت امام هادى علیه السلام رسیدم. ایشان فرمودند: «کجا بودى؟».

گفتم: حسین بن على علیه السلام را زیارت کردم. امام هادى علیه السلام فرمودند:

«أما إنَّک لَوزُرتَ قَبرَ عَبدِ العَظیمِ عِندَکُم کُنتَ کَمَن زارَ الحُسَینَ بنَ عَلِىٍّ.» «بدان که اگر قبر عبد العظیم را در شهر خودتان زیارت کنى، مانند کسى هستى که حسین بن على را زیارت کرده باشد.»

معنای برابرى زیارت حضرت عبد العظیم حسنی (ع) با زیارت حرم حضرت سید الشهدا (ع)

این کارشناس مذهبی تصریح کرد: مسئله این است که آیا بر اساس حدیثِ یاد شده، زیارت حضرت عبد العظیم حسنی رحمت الله علیه به طور مطلق مى‏تواند جایگزین زیارت امام حسین علیه السلام شود و یا در شرایط خاصى، از چنین فضیلتى برخوردار است؟ 

بى‏‌تردید، مقصود امام هادى علیه السلام در حدیث یاد شده، این نیست که از فضایل زیارت امام حسین علیه السلام بکاهند و یا در بیان فضیلت حضرت عبد العظیم حسنی رحمت الله علیه مبالغه نمایند.

بنابراین، در پاسخ به سؤالى که مطرح شد، مى‏توان گفت: برابرى فضیلت زیارت حضرت عبد العظیم حسنی رحمت الله علیه و امام حسین علیه السلام مقید است به فضاى سیاسى ویژه‏اى که پیروان اهل بیت علیه السلام در آن مقطع تاریخى زندگى مى‏کردند. زیرا زمانى بود که اختناق شدیدى جهان اسلام را فرا گرفته بود و جامعه تشیّع در دوران زمامدارى افرادى مانند: متوکّل، مُعتَز و معتمد عباسى، سخت‏ترین دوران‏هاى تاریخىِ خود را سپرى مى‏‌کرد.

حجت‌الاسلام والمسلمین یعقوبی گیلانی گفت: در چنین شرایطى، امام هادى علیه السلام به منظور پیشگیرى از خطرهایى که از طرف حکومت‏هاى وقت، شیعیان را تهدید مى‏کرد، فضیلت زیارت حضرت عبد العظیم حسنی علیه السلام را با زیارت امام حسین علیه السلام برابر دانسته اند. به تعبیرى روشن‏تر، زیارت حضرت عبد العظیم حسنی علیه السلام براى کسانى که آمادگى خطرپذیرى براى زیارت امام حسین علیه السلام را داشته باشند، پاداشى معادل زیارت آن حضرت علیه‌السلام را دارد و حرم حضرت عبد العظیم حسنی علیه السلام شعبه‏اى از حرم سید الشهدا علیه السلام است و این خود، فضیلتى بزرگ و حاکى از جایگاه بلند حضرت عبد العظیم حسنی رحمت الله علیه نزد اهل بیت علیه السلام و عظمت معنوى ایشان است.

این کارشناس مذهبی ادامه داد: برابرى فضیلت زیارت حضرت عبد العظیم حسنی رحمت الله علیه با زیارت سید و سالار شهیدان علیه السلام هر چند در شرایط ویژه، بى‏تردید بدون حکمت نیست و شاید نتوان به حکمت آن پى برد؛ لیکن راز و رمز این فضیلت بزرگ را باید در شخصیت علمى، عملى و جهادى آن بزرگوار، جستجو کرد.

در میان امامزادگان، شخصیت‏هاى بزرگى وجود دارند؛ امّا در باره هیچ یک از آنها نقل نشده و حداقل به ما نرسیده است که زیارتش با زیارت حضرت سید الشهدا علیه السلام برابرى کند.

عرضه دین بر امام هادی علیه‌السلام 

حجت‌الاسلام والمسلمین یعقوبی گیلانی اظهار کرد: این احادیث بیانگر عظمت والای حضرت عبدالعظیم حسنی رحمت الله علیه است ولی نکته‌ای که در زندگی ایشان بسیار جای تأمل و دقت نظر دارد این است که روزی این «امام زاده مجتهد محدث کبیر» به محضر امام هادى علیه وآله رسید. 

وقتى نگاه ایشان افتاد، فرمودنذ: «مَرحَباً بِکَ یا أبَا القاسِمِ! أنتَ وَلِیُّنا حَقّاً» «خوش آمدى، اى ابوالقاسم! تو حقیقتاً دوست ما هستى».

گفتم: اى پسر رسول خدا! مایلم دینم را به شما عرضه کنم، اگر مورد پسند بود، بر آن ثابت باشم تا خداوند عزوجل را ملاقات کنم.

امام علیه السلام فرمودند: «اى ابو القاسم، عرضه کن»؛ و بعد حضرت عبدالعظیم حسنی علیه السلام همچون طفلی که به مکتب رفته باشند به محضر امام علیه السلام نشستند و به عقاید خویش درباره اصول و فروع دین پرداختند. 

گفتارش که تمام شد. در این هنگام، امام هادى علیه السلام فرمودند «اى ابوالقاسم! به خدا سوگند، این [عقاید]، دین خداست که آن را براى بندگانش برگزیده است. پس بر آن، ثابت قدم باشید.

خداوند، تو را بر عقیده ثابت در زندگى دنیا و آخرت پایدار بدارند!». 

به کارشناس دینی مراجعه کنیم

این کارشناس مذهبی یادآور شد: ‏ این کار یعنى مراجعه به کارشناسان دین که ریشه قرآنى دارد. 

خداوند متعال در دو آیه، مردم را به آنان ارجاع فرموده اند: «فَسْئَلُوا أَهْلَ الذِّکْرِ إِنْ کُنْتُمْ لا تَعْلَمُونَ؛» «اگر نمى‏دانید، از آگاهان بپرسید.»

حضرت عبد العظیم حسنی رحمت الله علیه از نظر علمى، یکى از بزرگ‏ترین محدّثان و فقها بوده و از نظر سنّى، تقریباً دو برابر امام هادی علیه‌السلام سن داشته اند. اما می‌خواهند به ما بیاموزند که‌ای انسان به علم خود و به اصطلاح، به چند کلمه مغرور نشو. لذا، شایسته است وقتى انسان دیندار به محضر دین‏شناس بالاتر از خود مى‏رسد، براى تأیید و یا تکمیل معارف دینى خود اقدام نماید.

این بهره‏‌گیرى از نظریه کارشناسان دینى، زمینه‏ساز ثبات و پایدارى انسان در دیندارى است.

باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری قرآن و عترت

دیگر خبرها

  • کمیته ملی المپیک قهرمانی تیم ملی فوتسال را تبریک گفت
  • جلد ششم کتاب «عنوان بصری» منتشر شد
  • پشتیبانی ۲۱ میلیارد تومانی از طرح دیمزارها در سال ۱۴۰۳
  • ‌همسر شهید ‌مصطفی خمینی در قم تشییع شد
  • (عکس) سردار سلیمانی و هوگو چاوز، امام مهدی و حضرت مسیح
  • (عکس) سردار سلیمانی و هوگو چاوز، امام مهدی و حضرت عیسی
  • اجتماع بزرگ صادقیون برگزار می‌شود
  • سلامتی و طولانی عمر در حکومت امام زمان(عج)
  • پیام های تسلیت در پی درگذشت همسر شهید آیت الله سید مصطفی خمینی
  • چرا زیارت حضرت عبدالعظیم حسنی برابر با زیارت امام حسین (ع) است؟